Nieuwe norm voor veiligheidsschoenen vanaf 2023
Veiligheidsschoenen moeten als persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan een Europese norm. In 2022 werd deze norm vernieuwd naar EN ISO 20345:2022. Vanaf 2023 moeten veiligheidsschoenen voldoen aan de nieuwe norm.
Wat zegt deze nieuwe norm?
Mechanische risico’s, slipweerstand, thermische risico’s en ergonomisch gedrag, het zijn allemaal factoren die meespelen. Ook vereisten voor veiligheidsschoeisel met inlegzolen, aangepast veiligheidsschoeisel of individueel vervaardigd aangepast veiligheidsschoeisel worden gedetailleerd beschreven in de nieuwe norm.
De norm heeft geen betrekking op de eigenschap van hoge zichtbaarheid als gevolg van de interactie met kleding (bv. een broek bedekt de schoen) en omstandigheden op de werkplek (bv. vuil, modder).
Voor specifieke risico’s gelden aanvullende werkgerelateerde normen (bv. schoeisel voor brandweerlieden, elektrisch isolerend schoeisel, snijbestendig schoeisel voor kettingzagen, bescherming tegen spatten van chemicaliën of gesmolten metaal, schoeisel voor motorrijders).
De nieuwe EN ISO 20345:2022 norm voegt bijkomende opties toe
- SB: wordt de nieuwe basisvereiste van een veiligheidsschoen in plaats van het vroegere S1
- Met als extra basiseis: slipweerstand (in de oude norm nog apart gemarkeerd als SRA)
- S1: het nieuwe S1 heeft nieuwe bijkomende vereisten:
- A: antistatisch
- E: schokdempende hak
- En ook een gesloten achterkant
- Maar ook een vereiste minder:
- FO: weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen; blijft bestaan als extra norm maar is niet langer verplicht voor S1 (en dus door cascade-effect S2 en S3)
- S6 en S7: nieuwe normen voor waterbestendige boots die ook de enkel beschermen; die voor de rest beantwoorden aan de norm voor respectievelijk S1- en S2-veiligheidsschoenen. Door deze nieuwe indeling passen voortaan ook de schoenen van brandweer en leger binnen de PBM-regelgeving. Zij moeten ook standaard voldoen aan de bijkomende vereiste:
- WR: waterbestendig hele schoen
- SR: de nieuwe norm introduceert de term ‘slipweerstand’; in de oude standaard was er een onderverdeling in SRA, SRB en SRC
- SRA: tegelvloer met laurylsulfaat (poetsmiddel) – wordt dus geïntegreerd in de basiseis voor een veiligheidsschoen (zie hoger)
- SRB: stalen vloer met glycerine (olie) – wordt test op tegelvloer; en aangeduid als de aanvullende norm SR
- P, PL, PS: schoenen met perforatiebestendige zolen worden voortaan verder onderverdeeld
- P: perforatiebestendig (metalen plaat)
- PL: perforatiebestendig op test uitgevoerd met een ‘wide point’ van 4,5 mm (textiele of composiet antiperforatieplaat)
- PS: perforatiebestendig op test uitgevoerd met een ‘small point’ van 3 mm (textiele of composiet antiperforatieplaat)
- WPA: duidt op de waterbestendigheid van de bovenbouw van de schoen; in de oude norm de WRU vereiste.
- SC: verwijst naar de slijtvastheid tegen schade door grind.
- LG: verlaagde hiel; is een nieuwe vereiste voor meer stabiliteit op een ladder.
En er zijn ook een aantal bijkomende opties die blijven bestaan:
- AN: bescherming van de enkel
- CVI: isolatie van de zool tegen koude
- CVH: isolatie van de zool tegen warmte
- CR: snijbestendig
- M: bescherming van de middenvoet
- C: geleidende schoenen
Wat is er nu precies veranderd in de nieuwe norm?
De bestaande onderverdeling voor veiligheidsschoenen in drie belangrijke categorieën blijft behouden, maar er worden bijkomende opties toegevoegd. De risicoanalyse persoonlijke beschermingsmiddelen zal bepalend zijn om hier de juiste keuze te maken.
De oude EN ISO 20345:2012 norm
- S1: basisvereiste veiligheidsschoen
- Schoentippen bestendig tegen schokken (200 joules) en verplettering (1500 daN)
- De gebruikte materialen moeten stevig, veilig en performant zijn
- Ergonomisch en comfortabel
- S2: S1 + waterdichtheid (water kan alleen nog via de lip naar binnen)
- S3: S2 + perforatiebestendige zool.
- S4 en S5: veiligheidslaarzen van waterdichte kunststof die voor de rest beantwoorden aan de norm voor respectievelijk S1- en S2-veiligheidsschoenen.
En wat met bestaande veiligheidsschoenen?
Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude norm (EN ISO 20345:2012) kunnen na het overgangsjaar 2022 nog maximaal tot en met 2027 gebruikt worden. De notering op de tong van de veiligheidsschoen zal duidelijkheid moeten brengen.
Dit jaar is het nog mogelijk om veiligheidsschoenen volgens zowel de oude EN ISO 20345:2012- als de nieuwe EN ISO 20345:2022-norm te standaardiseren. Vanaf 2023 kan dat alleen nog met de nieuwe norm.
Wij lichten de basis- en aanvullende (facultatieve) eisen voor veiligheidsschoeisel graag voor je toe aan de hand van een overzichtelijk schema.
Dit is Ducotex
Goed assortiment
Onze assortiment is goed. Wij hebben een diversiteit aan werkkleding, werkschoenen, PBM en promotionele producten. Alle producten zijn geselecteerd op duurzaamheid, kwaliteit, prijs en diversiteit. Producten kunnen worden bekeken in onze showroom. Doorgaans zijn alle producten binnen enkele dagen leverbaar.
De beste merken
Natuurlijk wil je voorkomen dat werknemers in onveilige situaties werken. Het is dan ook belangrijk dat werkkleding voldoet aan alle veiligheid eisen. Ons producten sluiten aan bij jouw werkzaamheden of branche. Ducotex heeft daarom ook alleen de beste merken uit de branche in het assortiment.
Textiel bedrukken
Je wil uniformiteit uitstralen en herkenbaar zijn? Ducotex kan vrijwel alle soorten kleding voorzien van jouw huisstijl. Zo bent je altijd herkenbaar en weten andere wat voor bedrijf je hebt. De belastingdienst stelt voorwaarden aan het verstrekken van werkkleding aan je werknemers mbt. vermelding. Zorg dat je logo voldoet aan de voorwaarden.
Interesse in onze opvallend andere collectie en werkwijze?
Spreekt onze werkwijze je aan? Neem dan contact op voor een afspraak. Dat kan bij ons in de showroom maar we komen uiteraard ook graag naar je bedrijf. Ik hoop van je te horen!